TIPS
 

 

 

Voorwoord: In de jaren dat ik als fotograaf werkzaam ben, zijn er al heel wat modellen ook echt doorgegaan als fotomodel. Dit wil niet zeggen dat zij van de verdienste als model kunnen rondkomen. Meestal gaat het om opdrachten waarvoor zij, aan het einde van de dag, een vooraf afgesproken bedrag ontvangen. Omdat de meeste modellen nog elders een baan hebben kunnen zij het modellenwerk volhouden. Natuurlijk als jij die X factor hebt, staan de opdrachtgevers letterlijk voor je in de rij. Maar wat is nu die X factor? Voor mij is het de kracht om één of meerdere emoties te kunnen en durven tonen, die ik dan als fotograaf weet vast te leggen in één enkele opnemen. Helaas weten modellen - castingbureau - artiestenbureau dat er heel veel mensen afvallen die de veel belovende X factor niet hebben. Om dit op te lossen laten ze zo veel mogelijk mensen inschrijven. Meestal zeggen ze dat als je één jaar ben ingeschreven en je nog steeds geen betaalde opdracht heb gekregen je ongeschikt ben als model. Maar is dat zo? of hebben ze nooit voldoende moeite gedaan om jou te promoten. Natuurlijk zijn er goede bureaus die mensen met de X factor veel werk bezorgen. Maar er zijn vele malen meer modellenbureaus - castingbureaus - artiestenbureaus die ook mensen die wel geschikt zijn geen werk bezorgen. Hieronder staan wat tips en uitleg die jou kunnen helpen om een weg te vinden als fotomodel.

Portfolio: Vroeger bestond een portfolio uit een map met meestal A4 formaat foto's. Door langs zo veel mogelijk fotografen te gaan, kon je als performer ervaring op doen en verschillende foto's laten maken. Elke fotograaf heeft zijn eigen manier van werken en krijg je een veelzijdige portfolio.
Tegenwoordig leven we in een snelle tijd. Waar vroeger een opdrachtgever op een dag 20 tot maximaal 100 performers uitnodigde om de portfolio's in te kijken, gaat dit nu digitaal. Via het internet heeft vandaag de dag die zelfde man of vrouw de keuze uit vele 1000e portfolio's waaruit hij online zijn keuze kan maken. Daardoor is het helemaal niet handig om een heel groot
Online Multimedia Portfolio te hebben. Eén pagina met foto's en jouw persoonlijke gegevens is vaak meer dan genoeg. Belangrijke informatie die minimaal bij de foto's behoort te staan, kan je hier terug vinden. klik hier

Hoe kom je aan werk? Elk modellenbureau zou zeggen dat je aan werk komt door je bij hun in te schrijven. Dat inschrijven behoord gratis te zijn. Ook mag je altijd je eigen foto's aanleveren. Geen inschrijfgeld een modellenbureau verdiend namelijk niet aan jou maar aan de opdrachtgevers. Daarnaast kan je heel veel zelfdoen. Ga niet alleen wachten totdat "zij" gaan zoeken voor jou. Neem zelf regelmatig kontact op met bedrijven, waar jij je eigen geschikt voor acht. Meestal kan je met één e-mail of telefoontje, achterhalen tot welke persoon jij je moet richten. Door een spontane e-mail met je Online Multimedia Portfolio kan je zelf heel veel bereiken. Ik ben dus van mening, dat je zelf heel veel invloed hebt, op datgene wat je aan opdrachten binnen kan halen.
Soms is het interessant om eerder gemaakte foto's, die deel uitmaken van je portfolio, gratis aan te bieden aan uitgevers. In een gesprek kan je dan altijd vermelden dat je eerder in een Magazine heb gestaan. Mensen zijn daar erg gevoelig voor en geeft je een streepje voor op een ander.

Wat is een modellenscout? Modelfotografie is handel. Hoe meer modellen hoe meer je als eigenaar van een modellen-fotostudio verdiend. Helaas is dit een gedachtegang bij een aantal groot opgezeten fotostudio's. Tussen de tips op deze pagina, zijn al meerdere berichten die jou hiervoor moeten waarschuwen. Modellenscout is dan ook weer een term welke deze fotostudio's gebruiken. In veel gevallen zijn modellenscouts mannen die elke dag opnieuw de websites afzoeken naar klanten. Plekken waar ze vaak te vinden zijn is Hyves / Netlog en Facebook.  Een modellenscout zal altijd zeggen dat jij geschikt ben als model en zal jou mogelijk ook "gratis" Photoshoot in het vooruitzicht stellen of zelf betaald werk.
In werkelijkheid; Een bekende modellen-fotostudio, heeft zo 1000 modellenscouts werken. Tros Rader en programma Opgelicht gaven hier al eens aandacht aan. Wanneer een modellenscout een betalende klant aanlevert krijgt de modellenscout tussen de 10 a 25 euro voor zijn geleverde diensten. In het algemeen is een modellenscout niet op zoek naar een mooi model, MAAR naar een gemakkelijke prooi om geld aan te verdienen. De werkelijke kosten die jij als model betaald loopt sterk uiteen. Van 50euro administratie kosten tot 350euro om je foto's mee naar huis te mogen nemen.

Poseren voor een amateur fotograaf; Er zijn diverse manieren dat je als model gevraagd wordt. Eén daarvan is door een schilder of hobby fotograaf. De kwaliteit van het werk is erg afwisselend, net als de betrouwbaarheid. Tussen de vele Fakers (mensen die zich op het internet anders voordoen, dan ze in werkelijkheid zijn) zitten echt mensen die samen met jou, mooie dingen willen maken. Gemiddeld betalen deze hobby fotografen 150 euro, voor 2 poseren.  Het probleem is echter, dat je niet weet met wie je te doen heb. Ik kan alleen de tip geven, Google zo veel mogelijk gegevens van deze persoon. Als iemand vaker op het internet actief is, zou je zeker reverenties vinden. Als tweede tip, spreek af dat je vooraf je geld kan ontvangen en vraag of je iemand mee mag nemen.

Fotograaf; Het is al gezegd, elke fotograaf heeft zijn eigen manier van werken. Weet daarom als je je portfolio laat maken, door welke fotograaf dat gedaan wordt. Helaas zijn er ook in deze branche een hoop slechte bedrijven die maar op één ding uit zijn: veel geld verdienen. Deze handige bedrijven proberen meestal door allerlei acties en kortingen gereduceerde bedragen te rekenen tussen de 90 en 150 euro. Zij adverteren meestal met een bedrijfsnaam en niet met de naam van de fotograaf. Zij werken dan ook met verschillende beginnende "onervaren" fotograaf. Meestal is de locatie dan wel erg mooi en worden er gemiddeld 5 tot 8 modellen op één dag gefotografeerd. Natuurlijk is dat niet altijd even goed of slecht, maar realiseer je dat wel vooraf om verrassingen te voorkomen.

Visagist; Visagist is geen hobby maar een beroep, waarvoor je op verschillende manieren kunt studeren. Een visagist is een vakvrouw of vakman die een totale metamorfose, bij het model kan realiseren. Alles valt of staat natuurlijk met de tijd die voor een model wordt uitgetrokken. Elke visagist rekent in zijn prijs de reiskosten en materiaal. Helaas doen de meeste kapsalons geen fotomake-up maar alleen standaard make-up zoals die bv wordt toegepast bij bruidsparen. De gekozen materialen zouden dan in het flitslicht kunnen glimmen en nauwelijks te zien zijn op de foto.
Om kosten te besparen doe ik zelf de make-up. In de fotostudio is aan meer dan 2000 euro make-up aanwezig. Toch ben ik fotograaf en kan ik door mijn ervaring een behoorlijke fotomake-up aanbrengen.

Retoucheren; Retoucheren of Beeldbewerking doen we eigenlijk alleen daar waar de foto het eindproduct is. In een magazine staan alleen bewerkte foto's hedentendage. In een portfolio kan teveel retoucheren heel storend zijn. Jouw gladde huid zonder vlekken of pukkels. Heel mooi maar, die opdrachtgever wil graag weten hoe het ruwe onbewerkte materiaal eruit ziet. Overdrijf dus niet wanneer het gaat om het maken van een portfolio. Een goede fotomake-up en optimaliseren van de foto's is ruim voldoende. Wil je voor jezelf een paar mooie posters, bespaar dan niet op de kosten van retoucheren, voor je portfolio is het niet noodzakelijk. 

Begeleiding; Veel " fotostudio's " vermelden in hun advertenties dat je begeleid wordt. Helaas is mij niet duidelijk of zij dan bedoelen of dat gaat over kleding, make-up of houding tijdens het fotograferen. Voor mij is namelijk normaal dat wanneer iemand reageert voor een Photoshoot, dat ik advies geef en begeleid. Vanaf het moment dat je binnen komt is begeleiding van zelf sprekend. Ook wanneer je maanden later nog vragen zou hebben staan wij je natuurlijk nog netjes te woord.   

Aantal foto's; Het aantal foto's die geschoten wordt is beperkt door de omvang. Elke foto is tegenwoordig 45MB groot (7360x4912 RAW 16bitt.). Ik hou meestal aan dat ik niet boven de 4 GB wil komen, dit zijn ongeveer 200 foto's, per Photoshoot. In een moderne fotostudio worden de foto's direct geschoten op een computer. Dit houd in dat de camera met een draad is verbonden aan een computer en heeft als groot voordeel dat je als model gelijk je foto's kan zien op een monitor.  Gelukkig weten de meeste fotografen nu wel dat modellen graag zelf alle foto's willen ontvangen. Een selectie van foto's overhandigen is niet meer van deze tijd. Vrij standaard is dat originele foto's digitaal worden afgeleverd op DVD-Rom of USB geheugen stik.
Traditionele fotostudio's houden vaak vast aan een prijs per afdruk. Je krijgt dan geen DVD-Rom met foto's op groot formaat en zonder kopieerbeveiliging. Alleen tegen betaling kan je dan je afdrukken kopen bij de fotograaf. Dit is achterhaald en komt gelukkig steeds minder vaak voor.

Portfolio fotografie; Tot mijn grote verbazing, vertelde een ervaren mannelijk model mij, dat hij onlangs bij een "echte" fotostudio is geweest. Deze modellenstudio is gespecialiseerd in het maken van portfolio foto's en bekent van veel beurzen en televisiereclame. Hij raakte op die dag aan de praat met de fotograaf. De fotograaf vertelde aan dit model, dat hij alleen "standaard" foto's mocht maken. Naar zijn zeggen mocht hij geen gebruik maken van de creativiteit van zowel het model als van hem zelf. De foto's moesten namelijk passen, in het totaal beeld van de studio waarvoor hij werkte. Fotografen welke veel mannen fotograferen en een echt eigen stijl van fotograferen hebben zijn bv. Jan Griffioen,  Rene Zuiderveld ,  PhotoXperience,  Leon Gomes,  David Koster,  Jo Brunenburg, Hans Ouwens, Abe van Ancum, Marcel Bar, Jelger Bakker, Gert Harms, Bodyshots, Jan Swinkels en natuurlijk zijn er nog meer. Fotografen met, diverse stijlen voor zowel Dames als Heren, zijn er wat minder. Denk dan aan, Fred Smulders (Studio Hoge Heren), Frank Doorhof (StudioFD) of natuurlijk ik zelf, Ben Kruijt (Fotostudio Westland).

Wat kost een Photoshoot; Wat een Photoshoot kost wordt grotendeels bepaald door de Locatie en de status van de fotograaf. Nu ik zelf een studio van 105m2 heb, zit ik vast aan een behoorlijke huurlast. Het mag voor zich spreken, dat fotografen die in een grote ruimte werken, ook meer moeten berekenen voor een Photoshoot. Als je het over Status heb wil dit natuurlijk niets zeggen, over de kwaliteit van "jouw" foto's. Bekende fotografen weten soms wel behoorlijke prijzen te berekenen. Meestal verdienen zij veel geld aan de publicatierechten. Een voorbeeld hiervan is; Een Photoshoot van een VVD Tweede-Kamerlid. Voor de Photoshoot werd gewoon uurloon berekend. Maar moest daarna een paar honderd euro betalen, om één foto op een poster te mogen gebruiken. Binnen een maand kreeg deze persoon weer een rekening en moest nu ook betalen, omdat de zelfde foto ook op de website van de VVD was te zien. Zo werkt het wel helaas. Bij mij kan je onder elke vorm van betaling afkomen ,wanneer je bij de foto vermeld, dat ik de foto heb gemaakt (zie algemene voorwaarden). Vraag vooraf of je de beschikking krijg over de Digitale originele foto's. Zo niet, wat dan de kosten zijn van afdrukken en gebruik in magazines en website's.

Techniek;  Toen ik in 2000 Huwelijksreportages Digitaal ging fotograferen, moest ik uitleggen wat Digitale fotografie inhoud. Nu is mijn dochter 11 jaar nog nooit heeft ze een analoog fotorolletje gezien. Toch blijft de techniek het zelfde en blijven mensen zich het zelfde afvragen. Ik krijg nog altijd de vraag hoeveel megapixels is die fotocamera wel niet? Pixel betekend beeldelement. In het algemeen geld: hoe meer pixels, hoe beter de kwaliteit van het beeld. Dat is echter maar een ruwe benadering, want er zijn andere factoren die meespelen. De technische ontwikkeling blijft verder gaan. Vandaag kunnen we een fotocamera aanschaffen met 60 megapixels, maar wat zegt dat nu?
Al wat langer in het verleden, wilde fabrikanten van printers voor het oog mooie printen kunnen maken. In die ontwikkeling kwam vast te staan dat wij mensen op een afstand tot 40 cm 300DPI kunnen waarnemen. Dat betekend; Hoe klein het kleinste detail is, wat we met het blote oog kunnen zien.
Nu is er een theoretische en een praktische benadering. Theoretische zou elke foto op ieder foto formaat 300DPI kunnen zijn. Een poster 120/80cm zou den gemaakt moeten worden met een fotocamera met 133 megapixels. Niet alleen bestaan die fotocamera's vandaag nog niet, maar het is anders. Ik vertelde al even, dat er ook een praktische benadering is. Er is namelijk een verband tussen de grote van afdrukken en de afstand waarop de afbeelding bekeken zou worden. Een poster 120/80cm. gemaakt met een 10 megapixels fotocamera, zou afgedrukt kunnen worden op 82DPI. Doordat een poster van 120/80cm, meestal wordt bekeken op een afstand van 2 meter, ziet deze er voor het menselijke oog haarscherp uit. Ik fotografeer met 24 Mega-pixel ruim voldoende voor de grootst denkbare fotoafdruk.

Prijs/kwaliteit van vergrotingen: Ontwikkelcentrales drukken foto's af op lichtgevoelig papier. Door vervolgens dit papier met chemie te bewerken ontstaat er een afdruk. Het nadeel van traditionele afdruk is dat het proces van verkleuren en verbleken nooit stopt. Een chemische afdruk heeft daardoor een beperkte levensduur. De nieuwe manier van afdrukken is het werken met bv. UltraChrome K3™ pigmenten. De kostprijs is aanzienlijk hoger vergeleken een chemische print, maar deze afdrukken blijven 75 tot 200 jaar mooi.

Analoge fotografie beter? Nee Dit is zeker niet waar. Technisch zou de structuur van een 35 mm film ( iso 400 Kodak) overeen zijn gekomen met 2,2 ~3,3 megapixels. Negatieven 6 bij 6 cm  bv. voor Hasselblad tegen de 10 megapixels. Wel heeft analoge fotografie en doka werk zijn magische kanten. Vooral een kleine groep fotografen met eigen zwart/wit doka's maken mooie spraakmakende foto's.        

Kleur of Zwart/wit; De meeste fotografen vinden dat een portfolio voor een fotomodel altijd in kleur moet zijn. Hier kan je natuurlijk mee eens zijn of totaal oneens. Er zijn geen regels die jou als model verplichten om alleen kleuren foto's te hebben.

Dit fotovoorbeeld laat zien, dat de zelfde foto, in een andere kleur, een andere lading krijgt. De keuze tussen Zwart-Wit of Sepia ( Sepia wordt ook wel oud-bruin genoemd ) is erg persoonlijk. Behalve Kleur, Zwart-Wit en Sepia is tegenwoordig elke andere kleur te maken. Paars/Blauw zoals op dit voorbeeld behoord ook tot de mogelijkheden.
Je kan zelf in overleg met je fotograaf bespreken, in welke kleur je jou foto's zou willen afwerken. Wel zou ik willen adviseren om binnen één Photoshoot alle foto's in de gekozen kleur te houden en niet afwisselend foto's in kleur of Zwart-Wit achter elkaar te plaatsen. 

Contracten of Model-Release; Elk model (performer) heeft er vast al eens één ondertekend. Fotografen of opdrachtgever, willen een schriftelijke toestemming van zijn of haar model. Maar waarom? Eigenlijk gaat het maar om twee regels welke staan opgenomen in het burgerlijkwetboek. Wettelijk spreek je over portret- en modelrechten. Deze regels in het burgerlijkwetboek zijn opgenomen als bescherming van ieder mens. De regels zijn van toepassing daar, waar het gaat dat, andere geld verdienen aan jou portret- en modelrechten, of wanneer er schade wordt toegebracht. Schade kan zijn wanneer een model die ook werkzaam is als schooljufvrouw, maar ontslagen wordt naar aanleiding van naakt foto's, op internet of elders.
Veelal zijn Model-Release, een eenzijdig contract, waarin de fotograaf of opdrachtgever tegen van alles wordt beschermt. Als model heb je dan nog wel eens het gevoel dat je in de tang wordt genomen. Tegenwoordig heeft elke fotograaf zijn algemene voorwaarden op internet staan. Wanneer de foto's bedoeld zijn voor de verkoop ( bv in Magazines in de winkel ) of bij naakt opnames, zou ook een Model-Release ondertekend behoren te worden. Probeer vooraf die overeenkomsten goed te lezen. Bij commercieel opdrachten is het gebruikelijk, dat je als model niet de foto's ontvangt. Als je dat wel zou willen, is het aan te raden, daar vooraf afspraken over te maken. (Klik hier voor het contract met fotoloog Ben Kruijt)

Leeftijd; Meer dan volwassenen worden minderjarige veel beter beschermt. Als fotograaf heb je de plicht om de leeftijd van de performer te controleren. Vanaf 16 jaar mag je tegenwoordig seksueel actief zijn en hier uiting aan geven. Daar waar het gaat om financieel en contractuele  afspraken, behoord tot het 18 jaar ook een ouder of voogd schriftelijk toestemming te geven. Deze toestemming vervangt nooit de omgangsvormen met minderjarige. (Klik hier Verklaring minderjarige)

Waarschuwing; Regelmatig komt het voor dat mensen afbellen, of nog vervelender, dat mensen niet komen opdagen. Natuurlijk is er naar aanloop van een Photoshoot, een natuurlijke spanning. Maar ook de omgeving speelt daarbij een grote rol. Ik hoor regelmatig van voornamelijk jonge mensen, die een afspraak hebben gemaakt. Dat ze ongevraagd advies krijgen van een vriend of vriendin. Meestal is dan het argument "ik zou dat nooit doen, je weet nooit wat ze met je foto's zouden doen.... Het kan je erg onzeker maken. Toch zijn deze waarschuwingen er niet voor niets. Helaas komt het voor, dat fotografen ertoe besluiten, grote hoeveelheden fotomateriaal te verkopen. Het zou je maar overkomen, dat je na een aantal jaren verrast wordt door een foto in een magazine. Kies daarom vooraf een fotograaf, waarbij je een goed gevoel heb. Probeer eens een model te bellen, die daar al eens is geweest of op een andere manier informatie te krijgen over de werkwijze van de fotograaf. Maar heb je eenmaal een goed gevoel, laat je dan niet van de wijs brengen. Vraag desnoods of die persoon met je mee wil gaan. De fotograaf heeft nooit een probleem dat je met je tweeën komt. 


Ben jij zelf model en/of heb je voor ons een goede tip of een vraag, mail die dan naar
info@123klik.nl alvast bedankt.